Khamis, 23 Jun 2011

Evolusi Teknologi

Assalamualaikum.

Apa itu teknologi? Kita banyak berbincang mengenai satu definisi teknologi kerana istilah teknologi mempunyai konsep yang sangat luas. Mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat (2005), teknologi bermaksud aktiviti atau kajian yg menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri, pertanian, perubatan, perniagaan, dan sebagainya. Apabila kita bercakap mengenai teknologi, kita selalu memikirkan tentang rekaan yang dapat memberi manfaat kepada manusia.

Sekarang fokus entri kali ini mengenai satu evolusi teknologi. Setiap peralatan akan mengalami evolusi teknologi dari sesuatu yang kurang canggih kepada yang lebih canggih. Kita tengok satu-satu peralatan yang mengalami perkembangan teknologi.

Telefon

Sejarah pencipta pertama telefon masih menjadi kekaburan kerana ramai terdapat banyak bentuk ciptaan telefon dan fungsinya. Antara pencipta yang terkenal telefon ialah Alexander Graham Bell. Beliau merupakan orang pertama memindahkan suaranya melalui telefon.


Telefon dail putar. Sekarang masih ada orang guna lagi tak?Telefon kat rumah


Sejarah telefon semakin berkembang dari kurang canggih kepada yang canggih. Kalau zaman P. Ramlee, telefon yang digunakan ialah telefon dail putar. Telefon ini agak leceh terutamanya nombor yang terakhir. Jika berlaku kecemasan, masa untuk mendail 999 agak lama. Sebab itulah sekarang, orang memakai telefon berbutang.

Beralih kepada telefon tanpa wayar. Sebelum ini, saiz telefon bimbit menyamai saiz kepada beg laptop. Apabila ingin membuat panggilan, antena terpaksa ditinggikan untuk mendapatkan signal. Sekarang telefon bimbit tidak wujud lagi dan digantikan dengan telefon genggam. Walau bagaimanapun, telefon genggam masih dipanggil sebagai telefon bimbit.


Nokia 3310: ada jumpa sekarang tak di pasaran? Teringat ada seorang pelanggan ingin membeli Nokia 3310 tetapi orang kedai berkata, "baik kau balik zaman Mahathir."


Pelbagai jenis telefon genggam yang terdapat di pasaran dari monochrome (tidak ada warna) sehingga telefon berwarna, dari deringan monofonik, polifonik kepada trutones. Pelbagai fungsi terdapat pada telefon genggam seperti radio, buku telefon, pemain mp3, kamera, lampu suluh dan sebagainya.

Televisyen

Kemajuan dari segi sains dan teknologi menyebabkan salah satu ciptaan tercipta iaitu televisyen. Menjelang akhir 1920-an, teknologi optik dan elektronik pada sistem televisyen ini sahaja sudah menjadi asas kepada sistem televisyen pada masa kini.


Pada era 60'an dan 70'an, televisyen yang ada di Malaysia menyiarkan gambar hitam dan putih. Sehingga pada tahun 1978, Radio Televisyen Malaysia (RTM) memperkenalkan siaran bewarna. Sejak era 80'an, televisyen berwarna semakin popular sehingga saya tidak dapat menikmati televisyen hitam putih. Bak kata Saiful Apek (lupa tahun) dalam Gitu-gitu di Era mengatakan untung lahir zaman 70'an, dia dapat merasai TV hitam putih.


Televisyen hitam putih. Sekarang ada lagi tak di pasaran?


Sekarang terdapat jenis TV dalam format standard definition (SD) dan high definition (HD). TV yang kita gunakan sekarang ialah TV SD. Walau bagaimanapun, TV HD sudah digunakan apabila anda melanggan Astro Beyond. Jika menonton bola sepak, memang puas hati seolah-olah kita berada di stadium. Bulu roma pemain dapat kita lihat dengan jelas.


SD TV masih digunakan sekarangHD TV, skrin lebar


Komputer Peribadi dan Laptop

Sejarah penciptaan komputer peribadi bermula pada tahun 1970'an. Selepas perkembangan mikroprocessor (seperti Intel dan AMD), harga komputer semakin murah dan semakin popular disebabkan ramai yang mampu memiliki komputer. Pada masa kini, ramai mahasiswa yang memilikinya sehingga sukar mencari mahasiswa yang tidak memiliki komputer. Pelbagai fungsi yang ada pada komputer seperti word processor, kalkulator, pemain mp3 dan sebagainya. Pelbagai gajet-gajet yang dicipta supaya sepadan dengan keperluan sistem komputer.


Komputer dengan OS Windows 3.0 (1992). Pernah nampak sekarang?Remove Formatting from selectionLaptop lama berserta dengan Windows 98. Ada nampak sekarang?laptop saya jenama Compaq Presario


Jika dulu kita pakai cekera liut (disket), sekarang kita pakai cekera padat (CD) dan DVD untuk menghantar data dari satu komputer ke komputer yang lain. Tidak ketinggalan juga, sekarang terdapat blue-ray tetapi masih belum digunakan secara meluas buat masa sekarang.

Teori Darwin

Teori Darwin menyatakan setiap organisma akan mengalami evolusi. Evolusi ialah teori sains yang dikemukakan oleh ahli biologi untuk menerangkan perubahan rupa dan sifat haiwan dan tumbuhan sepanjang zaman sehingga kini (Mayr, 2001). Teori ini sudah menjadi kontrovesi dalam sains . Selain itu, teori ini tidak dapat diterima sama sekali oleh agama.

Banyak kajian secara saintifik mengenai Teori Darwin namun ia menemui kegagalan. Walau bagaimanapun, ramai orientalis Barat mengiyakan teori ini demi semangat perkauman yang sempit. Orang kulit putih mengaku bahawa berevolusi lebih jauh berbanding dengan orang kulit hitam. Hal ini menyebabkan orang kulit hitam ditindas dan dilayan seperti haiwan.


Evolusi manusia


Penipuan demi penipuan dilakukan agar manusia percaya kepada teori ini. Antara penipuan yang dilakukan ialah memperkenalkan zaman pra-sejarah seperti dari zaman paleolitik sehingga ke zaman logam. Mereka juga menafikan kewujudan Tuhan serta menafikan Adam manusia pertama yang dicipta oleh Allah. Nabi Adam A.S. sendiri sudah berkomunikasi dan mengenal objek. Pada zaman itu juga, terdapat juga aktiviti cucuk tanam dan penternakan. Dari Nabi Adam sehingga Nabi Idris yang jaraknya enam keturunan, sudah pandai menjahit, menunggang kuda, menulis serta mengira.

Individu Muslim tidak boleh sama sekali menerima pakai teori evolusi mengenai kejadian manusia kerana dalam al-Quran menjelaskan keturunan manusia berasal daripada Adam. Kandungan al-Quran tidak harus diragui. Mempercayai kepada al-Quran (percaya kepada kitab) adalah termasuk Rukun Iman.

Untuk mematahkan hujah Teori Darwin mengikut logik menggunakan kaedah analogi, jika kita mengatakan wujud teori evolusi, tidak mungkin wujudnya monyet pada zaman ini. Tetapi mengapa monyet wujud sehingga sekarang? Mana perginya homo sapien bersifat separuh monyet dan separuh manusia? Seperti peralatan komputer, adakah masih ada lagi komputer zaman 80'an pada zaman ini? Banyak persoalan yang disampaikan dan antaranya dalam font merah di atas.

Marilah sama-sama kita tonton video bertajuk Dunia Akhir Zaman. Harap-harap menjadi renungan kita bersama.

Tiada ulasan: