Selasa, 24 Januari 2012

Bedah Buku: Armageddon 2012

Assalamualaikum.

Ini merupakan entri pertama pada tahun 2012 setelah sekian lama saya tidak mengemaskini blog saya. Topik yang saya bawakan merupakan muqadimah blog saya pada tahun 2012. Entri kali ini saya akan membuat pembedahan buku yang bertajuk Armageddon 2012, yang ditulis oleh Muhammad Alexander dan diterbitkan oleh PTS. Buku ini sangat menarik untuk dibaca.Pada tahun 2009, dunia disajikan dengan filem Hollywood yang telah menghantui minda penduduk dunia. Bahkan filem ini dapat menggugat akidah umat Islam dengan tarikh kiamat pada yang jatuh pada 21 Disember 2012. Walau bagaimanapun, sebagai orang Islam, kita tidak boleh mempercayai tarikh kiamat kerana ia adalah perkara ghaib. Hanya Allah sahaja yang tahu mengenai tarikh kiamat. Banyak ramalan-ramalan tarikh kiamat telah dibuat sebelum ini tapi ia tidak pernah berlaku. Malah ia dijadikan bahan jenaka kerana mencari tarikh kiamat adalah mengarut dan khurafat. Walau bagaimanapun, janji Allah akan pasti berlaku.

Buku ini menjelaskan kronologi-kronologi tanda-tanda besar kiamat sehingga terjadi tertiupnya sangkakala yang ke-2. Buku ini juga menerangkan tanda-tanda besar kiamat dan hari terjadi kiamat dari sudut pandang agama dan sains kerana sains dan agama tidak boleh dipisahkan. Walau bagaimanapun, sains tidak dapat menerangkan kiamat selepas sangkakala yang ke-2 kerana ia berada peristiwa itu hanya berlaku di alam ghaib.

Buku ini juga menceritakan nasib makhluk apabila berada di padang mahsyar dan menerima balasan syurga dan neraka nanti. Buku ini dapat meningkatkan keimanan pembaca apabila menceritakan bahagian di akhirat.

Terdapat buku lain yang menceritakan tentang 2012. Ada yang menerangkan konspirasi pihak yahudi untuk membentuk world order suatu hari nanti.

Maka solusi penting dalam isu ini ialah:
  • Keimanan kepada kedatangan hari kiamat adalah fardu, dan termasuk dalam rukun iman
  • Tidak perlu bersusah payah mencari tarikh kiamat.
  • Apa yang penting, amalan soleh setiap insan bertambag.
Wallahu a'lam.

Tiada ulasan: