Rabu, 15 Februari 2012

Road to Yogyakarta

Assalamualaikum.

Latihan Mengajar (LM) merupakan salah satu subjek yang wajib diambil oleh bakal guru. LM dijadikan sebagai batu lonjatan untuk mendapat keyakinan untuk mengajar di sekolah nanti. Untuk menjalani LM, mahasiswa UTM hanya mengajar di sekolah di Johor sahaja. Walau bagaimanapun, negeri lain boleh dipilih sebagai lokasi untuk mengajar tetapi dengan mengemukakan pelbagai kes.

LM kali ini agak berlainan pada LM yang lepas-lepas kerana dijalankan di semester 2 disebabkan oleh perubahan seisi pembelajaran. Disebabkan oleh UTM terkenal di peringkat antarabangsa, maka LM di Indonesia diadakan. Pada awalnya, pihak pengurusan LM membuka 3 tempat di Indonesia iaitu di Semarang, Yogyakarta dan Makassar. Kemudian, ia dikurangkan menjadi 2 tempat iaitu di Yogyakarta dan Semarang sahaja.

Menyertai LM ke Indonesia dapat menambahkan pengalaman mengajar di sana di samping dapat mengetahui sistem pendidikan di sana yang berbeza dengan di Malaysia. Inilah rezeki untuk ke luar negara saya yang tidak pernah terfikir sebelum ini. Sebelum ini, saya pernah ke Singapura dan Beijing, China.

Lokasi Semarang dan Yogyakarta di Jawa (Sila klik utk besarkan gambar)

Hati saya agak berdebar kerana persediaan ke Indonesia masih dalam keadaan yang tidak sempurna. Pada 16hb Februari, taklimat mengenai LM ke Indonesia akan diadakan. Insya Allah saya akan berangkat ke Indonesia pada 18hb Februari ini. Doakan saya selamat tiba di sana.

 

Diharap perkara yang tidak diingini dapat dielakkan di sana nanti. Saya akan mengemaskini blog di sana jika tiada aral yang melintang.

Tiada ulasan: