Jumaat, 2 Mac 2012

Seminggu di Indonesia

Assalamualaikum.

Tanggal 18hb Februari 2012, kami diterbangkan ke Semarang, Indonesia. Perjalanan mengambil masa 2 jam. Jika di Malaysia, waktu digunakan ialah GMT +8 manakala di Indonesia Barat menggunakan GMT +7 (lebih dikenali sebagai Waktu Indonesia Barat, WIB).

Setibanya di Semarang, kami disambut oleh pihak Institut Keguruan dan Ilmu Pendidikan (IKIP) Semarang. Walaupun kami disambut dengan sangat istimewa, tetapi kami agak berpakaian selekeh kerana tiada kesempatan untuk mempersiapkan diri sepanjang perjalanan dari Johor ke LCCT KLIA, seterusnya ke Semarang.

Di Semarang, taklimat diadakan di Kampus II IKIP PGRI Semarang. Upacara penyerahan guru pelatih dijalankan di Semarang. Setelah taklimat dijalankan, kami pusing-pusing ke Semarang melihat bandar Semarang. Kami bergambar di Tugu Pemuda. Setelah ke Tugu Pemuda, kami singgah solat Maghrib dan Isyak di Masjid Agung Jawa Tengah.

Masjid Agung Jawa Tengah

Keesokan hari (19hb Februari), kami berangkat ke Jogjakarta. Dalam perjalanan ke Kota Jogjakarta, kami singgah di Candi Borobudur. Candi Borobudur merupakan monumen yang diiktiraf oleh UNESCO sebagai Tapak Warisan Dunia. Candi ini dibina pada abad ke-9.

Setibanya di Jogjakarta, kami disambut oleh pihak Universitas Negeri Yogyakarta (UNY). Pada 20hb, diadakan taklimat di Reaktorat UNY. Dalam taklimat tersebut, kami ditempatkan di Sekolah Menengah Atas Negeri 8 Yogyakarta (SMA Negeri 8 Yogyakarta). SMA Negeri 8 merupakan sebuah sekolah yang bertaraf internasional.

Guru Pelatih di SMA 8 Yogyakarta

Pada 23 Februari, SMA Negeri 8 menganjurkan Praktek Kerja Lapangan di Pantai Sundak. Tujuannya adalah untuk mempraktiskan kimia, fizik dan biologi di luar sekolah. Kami mengikuti dengan menaiki Bas Pariwisata (Bas Persiaran). Perjalanannya dalam 60 km dan mengambil masa selama 2 jam. Di Pantai Sundak, permandangan sungguh indah kerana lautnya sungguh jernih. Pantainya menghadap Samudra Hindia. Walaupun pantainya indah, kami ditegah bermandi-manda kerana gelombangnya agak ganas.

Keindahan Pantai Sundak
Setakat itu sahaja pos kali ini.

Tiada ulasan: