Jumaat, 14 Februari 2014

Dari Pandangan Lensa: #1 - Kamera yang Saya Ada Sekarang

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Saya akan memperkenalkan barang duniawi yang saya ada iaitu kamera. Kamera apa yang saya ada? Mari kita lihat kamera-kamera tersebut.

Sony Cybershot DSC-W180

Kamera ini dibeli pada tahun Januari 2010 di Kota Bharu, Kelantan. Pada ketika itu, harga kamera digital tersebut berharga RM600. Tujuan membeli kamera untuk menangkap gambar ketika melakukan aktiviti di UTM (Universiti Teknologi Malaysia). Kamera ini sangat berjasa kepada saya kerana telah merakam saat-saat indah di luar negara seperti Beijing dan Jogjakarta. Pada ketika itu, saya hanya mempunyai kamera di telefon genggam Nokia 5300 dan Sony Ericsson W200. Namun, kamera tersebut mempunyai kualiti gambar yang sangat rendah.
Kamera Digital Sony Cybershot DSC-W180. Ditangkap dengan menggunakan Samsung Galaxy Ace Plus
Saya akan menerangkan spesifikasi ringkas mengenai kamera digital saya:
 • 10.1 MP
 • Kanta 3x zum
 • Paparan LCD 2.7 inci
 • Pengesan muka dan senyuman
 • Paparan Histogram
 • Bateri Lithium-ion
Untuk maklumat lanjut mengenai spesifikasi kamera, sila klik di sini.
Pada saya, kamera ini sangat berbaloi kepada saya dalam fotografi walaupun kualiti tidak sehebat kamera DSLR. Untuk hasil yang terbaik, gambar-gambar tersebut perlu ditangkap pada waktu siang atau lebih senang cerita pada waktu tengah hari. Bagi photographer, menangkap gambar pada waktu tengah hari panas memberi hasil terbaik walaupun terpaksa mendedahkan diri kepada bahangnya panas mentari.
Gambar yang ditangkap dengan menggunakan Kamera Digital Sony Cybershot DSC-W180
Samsung Galaxy Ace Plus GT-S7500

Telefon pintar ini merupakan telefon pintar dengan sistem operasi Android yang pertama saya miliki. Telefon ini dibeli pada 15 November 2012 di Kota Bharu, Kelantan. Tujuan telefon ini dibeli ialah kerana ingin memenuhi kehendak saya untuk memiliki telefon pintar dengan sistem operasi Android. Walaupun tujuan agak negatif, namun telefon ini banyak kegunaan seperti membaca emel, bermain permainan, membaca al-Quran dan sebagainya. Yang penting saya dapat menggunakan Android kerana Android banyak menyediakan aplikasi-aplikasi. Sehingga sekarang saya masih menggunakan telefon pintar tersebut walaupun spesikasi sangat rendah. Walau bagaimanapun, saya masih memerlukan telefon ini kerana saya ingin membangunkan aplikasi-aplikasi yang compatible dengan telefon saya. Hal ini akan membolehkan aplikasi yang saya cipta dapat digunakan pada telefon yang mempunyai pelbagai spesifikasi.

Samsung Galaxy Ace Plus (ditangkap dengan menggunakan Sony Cybershot DSC-W180)

Antara spesikasi ringkas:
 •  Beratnya ialah 114g
 • Kapasiti bateri: 1300mAh
 • Paparan TFT dengan resolusi 480 X 320. Saiz paparan ialah 3.65 inci
 • Android 2.3.6 (Gingerbread)

Saya tidak membincangkan mengenai ciri-ciri telefon ini, tetapi saya akan menerangkan kamera telefon pintar ini. Antara spesifikasi kamera pada telefon ini ialah:
 • Kamera beresolusi 5MP
 • 3X zum digital
 • LED Flash
 • Auto Focus
 • Mod:  Single / Continuous / Panorama / Self-shot / Smile shot
 • Efek:  Black and white / Negative / Normal / Sepia
 • Keseimbangan putih: Auto / Daylight / Incandescent / Fluorescent / Cloudy
 • ISO: Auto/100/200/400
Keadaan Puri Pujangga UKM (ditangkap dengan menggunakan Samsung Galaxy Ace Plus)
Walaupun spesifikasi kamera sangat rendah tetapi dari segi berkongsi gambar sangat mudah kerana dapat menghubungkan dengan Internet melalui wifi atau data, USB,  dan Bluetooth. Jika kualiti gambar sangat buruk, maka saya akan menggunakan Adobe Photoshop untuk menyunting gambar supaya kekurangan kualiti gambar dapat ditutup.

Jika mengikut kehendak saya, saya ingin membeli sebuah kamera DSLR dengan harga murah dan lens tidak terlalu hebat. Yang penting asalkan ada kamera DSLR. Lama-kelamaan, saya akan berusaha membeli lens yang lagi mahal kerana tidak berpuas hati dengan kamera DSLR tersebut. Kemudian saya akan membeli badan kamera yang lagi mahal. Seterusnya.....(entah apa akan jadi)

Begitulah kehendak nafsu yang tidak ada penghujungnya. Kalau ikutkan nafsu saya, kalau boleh saya ingin memiliki segala apa yang ada di dunia bak lirik lagu "Kalau Aku Kaya" nyanyian Awi Rafail dan Altimet. Betul kata ulama, "nafsu melebihi kemampuan". Oleh itu, tundukkan nafsu untuk memiliki sesuatu material dan bersyukur apa yang kita ada sekarang. Saya bukan nak halang diri saya untuk membeli kamera DSLR kerana ia adalah salah satu kecenderungan saya dalam bidang teknologi.

Setakat itu sahaja entri kali ini.

Post ini dihantar untuk refleksi kursus MPT1483 - Penerbitan Teknologi Visual Statik.

Semoga enjoy membaca.

1 ulasan:

Zareda Norman berkata...

Nak jual tak sony w180 tu..cntct saya eda_um98@yahoo.com