Rabu, 17 Jun 2009

Edisi Khas KMPP (3): Outing di Tanah Besar

Walaupun sibuk study, saya pun outing jugak. Saya bukan selalu outing pun. Ada sorang member saya, nak kata tiap-tiap minggu outing untuk shopping. Lepas tu duit elaun habis. Sebenarnya, pelajar kat KMPP tak perlu outing disebabkan banyak kemudahan macam mesin ATM, kedai siswa, pejabat pos, kedai fotostat dan kafe. Buat apa pergi outing banyak kali. Okaylah, saya tak nak membebel, saya nak cerita tempat saya outing.

Kepala Batas

Saya panggil Kepala Batas, KB. Kawan-kawan saya terkejut bila saya pergi KB. Selalunya, saya
melawat rumah saudara saya (abang kepada kakak ipar saya). Kalau nak naik bas, minta berhenti kat Pajak Song (saya panggil Pajak Lagu). Biasanya, saya pergi rumah dia bila saya nak jimat bajet.

Sebabnya, hari Ahad selalu banyak belanja macam beli coklat cadbury, makan snek, dan macam-macam benda yang habiskan duit. Jadi saya ke rumahnya. Dia jamu makanan dan dapat main game. Kalau malam, boleh makan coklat Cadbury puas-puas.

Pacific

Masa 1 November 2008, saya pergi ke Penang Megamall (kebanyakan orang panggil Pacific,
macam orang kelate kito, Kota Sri Mutiara panggil Billion). Ia terletak kira-kira 4 km dari
Butterworth dan juga terletak hampir dengan cabang Lebuhraya Utara Selatan dengan Jambatan Pulau Pinang.

Saya ikut dengan geng-geng utara. “hang”, “depa” itulah panggilan yang biasa saya dengaq.
Disebabkan malas nak tunggu bas nak pergi Pacific terus, kitorang naik bas ke Bukit Mertajam
(BM). Lepas sampai BM, kitorang naik bas CityLiner ke Pacific. Kali pertama naik bas CityLiner,
padahal kat Kelantan ada.

Bila sampai kat Pacific, saya rasa tak puas hati berjalan. Saya nak teruskan perjalanan ke
Butterworth, tapi depa turun kat Pacific. Nak buat camner, memang tujuan nak pergi Pacific.
Saya memang tak suka shopping. Akibatnya, hanya kasut kuliah jer yang beli. Saya nak beli buku “Jangan Bersedih” aka La Tahzan. Tapi malangnya bajet tak ada. Maka saya pun bersedihlah. Lagipun, buku ini dipecahkan berjilid-jilid. Satu jilid pun dah berapa belas ringgit dah.

Sungai Petani

Kat Sungai Petani (SP), ada shopping center yang memang kononnya best. Saya tak puas hati bila sampai kat SP, saya rasa nak tambah trip ke Alor Setar. Tapi malangnya bajet tak ada (padahal ada RM 50) dan tak ada teman. Kat situlah first time saya tonton wayang. Saya tengok “Budak Kelantan”, tapi tak berapa best. Yang bestnya, dia kelaskan kepada “sek-sek Amareka” dengan “set-set sjid”. Saya pergi SP sekali jer, itupun masa lepas 1st sem exam. Tarikhnya 2 November 2008.

Sekian sahaja. Tak nak dah nak merapu panjang, nanti orang baca, boring pulak.

Nantikan post seterusnya Edisi Khas KMPP (4) : Outing di Pulau Pinang

5 ulasan:

adLiNa berkata...

pacific xde pape sgt la..jaya jusco lg besh..hoho..btw nana ada bku la tahzan..

uzailun berkata...

kat Bandar Perda ke? Hari tu sy naik bas Rapid Penang no 701 dari Butterworth, dia masuk sampai dalam, besar gila Jusco walaupun sy x masuk...

mE iS aS berkata...

haha..best la citer dak kelate tuh...kelako...sy smpai xfhm dialek diorg..pekat sgt..kah3

fifi_tan berkata...

adik dah pandai berdikari
tgk wayang, naik bas haha

uzailun berkata...

tu pun ngan saim...